пʼятницю, 14 листопада 2014 р.

Затримання керівників дирекції «Укрпошти» за хабар є наслідком зловмисної кадрової політики

У Києві затримано керівників дирекції ДП «Укрпошта», які вимагали та отримали від підприємця 100 тисяч гривень неправомірної вигоди. Про це повідомили у прес-службі прокуратури м. Києва. 

Як з'ясувалося, зазначену суму виконувач обов'язків директора дирекції оброблення та перевезення пошти Полінський А.Н. та його перший заступник Васильєв В.В. вимагали від столичного підприємця за вирішення питання про виділення коштів на проведення будівельних робіт.

Зазначеним службовцям вже повідомлено про підозру у вчиненні злочину і обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Досудове слідство, розпочате за ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою), триває.

Попередньо 11 листопада правоохоронними органами був здійснений обшук приміщень ДОПП за ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва. З місця обшуку було вилучено не предмети та документи.

На жаль, боротьба з корупцією сьогодні не є пріоритетним напрямком реформування «Укрпошти». Останнім часом одне з найбільших державних підприємств лихоманять кричущі випадки неправомірних дій та хабарництва. Зазначений інцидент із затриманням керівників однієї з дирекцій ДП «Укрпошта», є наслідком специфічної кадрової політики в.о. генерального директора Укрпошти Михайла Паньківа. Вона спрямована не на покращення ефективності роботи підприємства та формування кадрового ядра, здатного забезпечити інноваційний розвиток «Укрпошти», а на вдосконалення корупційних схем, примушення до відкатів та хабарів, стимуляцію новопризначених керівних кадрів до зловживання своїм посадовим становищем.

Зокрема, виконувач обов'язки директора ДОПП Олександр Полінський, якого було затримано за хабар, був призначений на цю посаду лише два місяці тому. До цього він працював помічником народного депутата, перед тим - директором Аграрної біржі та керівником сільськогосподарських підприємств, які згодом збанкрутували.

Варто зазначити, що й сам керівник «Укрпошти» Михайло Паньків й досі працює як тимчасово виконуючий обов'язки генерального директора і має стійку репутацію людини, замішаної в корупційних скандалах. Проте, це не заважає йому скрізь розставляти "свої" кадри – непрофесійні але здатні збирати хабарі. Він прийшов на держпідприємство в квітні 2014 року і одразу «Укрпошту» почало лихоманити. Багатьох здивував і насторожив сам факт призначення керівником державного підприємства «Укрпошта» людини з конкуруючої приватної фірми «Міст-Експрес». Керувати одним із найбільших об'єктів інфраструктури країни довірили представнику не найвідомішим львівської фірми, за якою вже давно тягнувся довгий шлейф кримінальних розслідувань, де підозри в контрабанді були далеко не самими страшними ...

Вже з травня почали розпалюватися один скандал за іншим. Працівники «Укрпошти» які були вимушені звільнитися з приходом Паньківа, вважають що з перших днів роботи новий керівник підприємства заходився лобіювати інтереси колишнього роботодавця - приватного оператора поштових послуг «Міст-Експрес». Вони стверджують, що з приходом Паньківа почалася стрімка втрата великих корпоративних клієнтів, що традиційно обслуговувалися «Укрпоштою» та були значним джерелом доходів державної компанії, мовляв, перетекли в «Міст-Експрес». Як результат - у першому півріччі 2014 року чистий прибуток «Укрпошти» впав у 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. 

Зловживання з боку Михайла Паньківа мають широкий спектр: це лобіювання інтересів окремих комерційних фірм, звільнення професіональних кадрів і призначення "своїх" посадових осіб, тиск на співробітників держпідприємства для виконання злочинних наказів, дивний вибір постачальників при тендерних закупівлях. Через недолуге керівництво на підприємстві виникло безліч проблем, створених зміною границь приватної і державної власності, моральним кліматом, хабарництвом, зловживаннями наближених до Михайла Паньківа працівників.

Нещодавні події навколо багатостраждальної «Укрпошти» виходять не тільки за межі Закону, але і за всі рамки людської логіки. Місяць тому заступникові Генерального директора Укрпошти Василю Веселому офіційно пред'явлено звинувачення у тяжкому злочині, а судом встановлений відповідний запобіжний захід – попросту кажучи Веселий тепер ходить із спеціальним браслетом, який не дозволить йому втекти на час суду. В той же час Василь Веселий залишається на керівний посаді в державному підприємстві Напевне Михайло Паньків не може обійтися без одного з головних організаторів злочинних схем і тому Василь Веселий продовжує ходити в свій високий керівний кабінет і продовжує «потрошити» нещасну «Укрпошту» з відчаєм приреченого - хто знає, скільки ще триватиме суд?

Останній час телевізійні програми та інтернет-медіа рясніють повідомленнями, статтями та розповідями про кримінальні справи та кричущі випадки корупції та зловжитків на держпідприємстві «Укрпошта». Проте міністр транспорту Максим Бурбак на діяльність свого підлеглого Михайла Паньківа не реагує. Либонь, рука руку миє?

Таміла Поліщук


Програма СХЕМИ: "Укрпошта" - корупція в деталях
Золоте пальне для «Укрпошти»
Люстрація не може бути вибірковою, – нардеп
Колишній керівник Київської дирекції “Укрпошти” розповів про дивні дії нового керівництва


2 коментарі:

  1. Резонансна кримінальна справа має політичне забарвлення. Затриманих топ-менеджерів "Укрпошти" пов’язують із народним депутатом від «Фронту змін» Андрієм Іванчуком, який є «тіньовим куратором» державного монополіста. До речі фінансист і головний рішалово Свободи - львівський Пупс просив Яценюка щодо призначення Васі Веселого.

    ВідповістиВидалити
  2. Паньків знищує "Укрпошту"


    По-перше, служба перевіряє скарги співробітників на своє керівництво. По-друге, виявляється, команда Іванчука через "Укрпошту" проводила агітацію за одного з кандидатів в період президентської кампанії.

    Після того, як в квітні 2014 року "Укрпошту" очолив ставленик "революції" Михайло Паньків, людина "народного фронтовика" Андрія Іванчука, більшість замовлень великих корпоративних клієнтів стали таємничим чином йти від держпідприємства до приватної фірми "Міст Експрес", одним з керівників якої Паньків був до цього.

    За перший місяць керівництва Паньківа скорочення прибутку склало 1,2 мільйона гривень, в наступні місяці вони зі своїми махінаціями вийшли десь на 4-5 мільйонів.
    В системі виявилося нескладно відстежити, що замовлення незаконним шляхом йдуть до іншої фірми, а їх оплата часто присвоюється керівництвом через виготовлення фальшивих кодів-наклейок про оплату, які рядовий співробітник пошти не може відрізнити від справжніх без спеціальної перевірки.
    Ініціативна група глав ряду інших регіональних дирекцій домоглася зустрічі з міністром інфраструктури Максимом Бурбак: активісти були незадоволені політикою нового керівництва, зокрема спробами об'єднати окремі структури "Укрпошти" під керуванням однієї людини, що створило б відмінну основу для контрабанди, а також небажанням формувати довгострокову стратегію розвитку підприємства та планами з урізання витрат. На цій зустрічі "поштарі" сподівалася донести йому інформацію про незацікавленість Паньківа в успішному розвитку "Укрпошти".

    "Ми були у міністра, але замість того, щоб вислухати нас, він перейшов в напад. У мене була з собою папка з доказами махінацій Паньківа, яку я не збирався показувати до останнього, але потім вирішив показати. Міністр це все побачив, але ніякої реакції не послідувало. Більш того, після зустрічі мені подзвонив один із заступників Паньківа і розповів, що міністр дав йому послухати запис нашої розмови в кабінеті", - повідомили в ініціативній групі.

    ВідповістиВидалити