суботу, 21 лютого 2015 р.

Народні депутати вимагають притягнення Олександра Кліонського до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень

Олександр Кліонський - поки що на волі
13 лютого 2015 р. голова Верховної Ради України зачитав депутатський запит групи народних депутатів (Лівіка, Макар'яна, Кривохатька) до Генерального прокурора України щодо результатів розслідування кримінальних справ на державному підприємстві "Укрпошта" та притягнення колишнього технічного директора "Укрпошти" Олександра Кліонського до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Також Володимир Гройсман зачитав запит іншої групи народних депутатів (Солов'я, Іщейкіна, Горвата) до Голови Служби безпеки України щодо результатів розслідування кримінальних справ на державному підприємстві "Укрпошта" та притягнення колишнього технічного директора "Укрпошти" Олександра Кліонського до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

На жаль, на сайті Верховної Ради відсутні тексти депутатських запитів, але можна припустити, що вони були повязані із корупцію в УДППЗ «Укрпошта» під час здійснення тендерних закупівель. Одним з найбільш скандальних випадків була закупівля «Укрпоштою» на 21 мільйон касових апаратів, які були вдвічі дорожчими від ринкової ціни. Це був останній тендер, до якого доклав руку Олександр Кліонській - один з керівників держпідприємства «Укрпошта», що залишався в керівництві компанії з часів Януковича. За даними СБУ, Олександр Маркович Кліонський, який тривалий час організовував на «Укрпошті» тендери з підставними компаніями і за завищеними цінами, був близький до екс-віце-прем'єра Арбузова.

Саме під прикриттям Арбузова, будучи головою тендерного комітету Укрпошти, Кліонський загарбав з бюджету держкомпанії мінімум 32 млн. грн. - таку суму керівники Укрпошти поклали собі в кишеню, вчинивши шахрайство з впровадженням програмного забезпечення SAP. Ця махінація почалася наприкінці 2013 року, коли Укрпошта оголосила тендер на впровадження модулів Єдиної централізованої інтегрованої платформи підприємства на основі SAP ("ВДЗ", оголошення №195812, від 08.11.2013 р).

На момент оголошення тендеру в Укрпошті вже існувала корпоративна система ERP за яку було заплачено 150 мільйонів гривень. Доцільність впровадження SAP була більш ніж сумнівною.

Тендер на впровадження модулів SAP виграла компанія ТОВ "Міжнародний центр економічного розвитку" (далі "МЦЕР") на суму 64.5 мільйона гривень. Ця зареєстрована в м. Хмельницький компанія не мала жодного досвіду впровадження SAP, раніше не брала участь в державних тендерах а її керівник займався оптовою торгівлею канцтоварами.

Секрет такої успішності простий: ТОВ "МЦЕР" - компанія підконтрольна Владиславу Антипіну, який є приятелем глави тендерного комітету Укрпошти - Олександра Кліонського.

Розмір відкату в цьому тендері становив десь 65-70%, а терміни виконання договору був занижений вдвічі від реального. З урахуванням цього стає зрозуміло що весь цей тендер організований виключно заради відкоту і повне виконання умов договору не передбачалося з самого початку.

Значного розголосу набула закупівля комп'ютерного та комунікаційного обладнання на загальну суму 45.922.072 грн. із завищенням вартості на суму понад 20 млн грн. (в порівнянні з середньоринковими цінами на той час). Торги в листопаді 2013 року виграло ТОВ «ДонбасІнформЗвʼязокСервіс». Фірма зареєстрована у Донецьку за адресою вул. І. Ткаченка, 140А. За даними Єдиного державного реєстру, «ДонбасІнформЗвʼязокСервіс» належить Геннадію Рибенкову.  Згідно з інформацією у відкритому доступі ця ж фірма раніше вигравала тендери на будівництво другої черги київського Палацу спорту (сума угоди склала 192 млн грн), будівництво футбольного стадіону, реконструкцію НСК «Олімпійський». Варто зауважити, що Олександр Кліонський – виходець з Донецьку. Тож можна сміливо припустити, що державні гроші були спрямовані іншому донеччанину не випадково, а у  кращих традиціях “покращувачів”.  Єдиним конкурентом фірми Рибенкова було київське ТОВ «ІСК Трансекспо», але воно запропонувало вищу ціну за свої послуги – 49 млн 670 487 тис. грн.

В усіх інших тендерах Олександр Кліонській також здійснював виключно «відкотні» схеми і лобіював власні комерційні структури. Наприклад, це закупівлі проектних робіт з будівництва автоматизованого сортувального центру на суму 7.700.000 грн., за фактичної вартості робіт 1 млн грн., закупівля з численними порушеннями паливно-мастильних матеріалів на суму 176 млн грн. (задокументована сума збитку нанесеного підприємству становить близько 15 млн. грн.), закупівля модемів у ТОВ «Експотрейд» на суму 16.600.000 грн. із завищенням вартості на 40% тощо.

Злочинні діяння та корупційні скандали на «Укрпошті» мали великий суспільний резонанс. Відомо, що Генеральною прокуратурою України проводиться досудове розслідування щодо причетності до корупційних правопорушень колишнього керівного складу державного оператора поштового зв’язку - М.Паньківа, В.Веселого та О.Кліонського.

2 коментарі:

  1. Хотілось би надати деякий коментар щодо інформації викладеної в статті стосовно придбання Укрпоштою модемів у ТОВ "Експотрейд" на суму 16,6 млн. грн. Торги були проведені, але договір не було підписано з ініціативи самої ж Укрпошти. Причина при цьому була не в завищенні вартості обладнання, а в бажані керівництва Укрпошти, що було на той момент, провести перерозподіл ринку постачання РРО до підприємства та їх подальшого обслуговування. Тому прохання до автора статті, в подальшому подавати перевірені дані, а не слухи

    ВідповістиВидалити