середу, 17 грудня 2014 р.

Момент істини для міністра інфраструктури Андрія Пивоварського


Для міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, настав момент істини в питанні його ставлення до тотальної корупції на Українському державному підприємстві поштового зв'язку «Укрпошта», яке підпорядковане Міністерству інфраструктури.

Призначенню Андрія Пивоварського на посаду міністра передувала низка гучних корупційних скандалів на зазначеному держпідприємстві. Не так давно в «Укрпошті» заарештовували і відпускали керівників-хабарників, там постійно порушують карні справи, а мас-медіа регулярно оприлюднюють нові корупційні схеми, що діють на держпідприємстві. Проте фактів корупції в «Укрпошті» не меншає. 

Останній корупційний скандал відбувся вже після призначення нового міністра інфраструктури. Засоби масової інформації розкопали інформацію як «Укрпошта» розмістила під 12% річних на депозиті у майже збанкрутілому Златобанку 57 млн грн.. Це були кошти розвитку державної компанії, яких катастрофічно не вистачає самому підприємству.

Розміщення відбулося через декілька днів після того, як «Укрпошта» 6 листопада відмінила тендери на залучення кредитів на суму 332,70 млн грн.. Про це повідомлялося у «Віснику державних закупівель».

Тендери були відмінені через те що «Укрпошта» не зуміла залучити кредит кредит у вигляді невідновлювальної кредитної лінії на 232,70 млн грн. на 5 років зі ставкою до 22 %. Цільове призначення кредиту – придбання автотранспорту на суму 20,0 млн. грн.; оновлення реєстраторів розрахункових операцій на 35,3 млн. грн.; технічне переоснащення ІТ–інфраструктури і подальше впровадження Єдиної централізованої інтегрованої платформи в УДППЗ «Укрпошта» на 177,4 млн.грн.

Ще 100 млн грн. кредиту хотіли взяти у вигляді овердрафту. Ставка за користування – до 20 %. Гроші хотіли позичити на поповнення обігових коштів для забезпечення своєчасних розрахунків по заробітній платі. Строк дії кредитної лінії передбачався до кінця цього року.

На забезпечення забезпечення кредитів «Укрпошта» пропонувала надати майнові права на отримання виручки в іноземній валюті по діючим угодам, що є доходом «Укрпошти» за договорами з іноземними контрагентами. Проте державному підприємству не одержало прийнятних конкурсних пропозицій.

Намагання отримати кредити на розвиток під 22% і одночасне розміщення коштів розвитку на підозрілому депозиті у сумнівному банку під 12% породжує багато запитань до керівництва Укрпошти. Але чи зуміє поставити ці запитання міністр Андрій Пивоварський своєму підлеглому – виконувачу обов’язки гендиректора УДППЗ «Укрпошта» Михайлу Паньківу? Справа в тому, що останній користується заступництвом високого покровителя – голови Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Андрія Іванчука, який є давнім другом і бізнес-повіреним Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Саме Андрій Іванчук запропонував в квітні 2014 р. на посаду гендиректора УДППЗ «Укрпошта» Михайла Паньківа – одного з керівників приватного поштового оператора «Міст Експрес». Після призначення Паньківа в.о. гендиректора «Укрпошти», саме до «Міст Експресу» почали масово переходити найкращі корпоративні клієнти державного підприємства, що нанесло непоправну шкоду «Укрпошті» у вигляді істотного спаду доходів.

Звільнені Михайлом Паньківом працівники «Укрпошти» інкримінують йому низку злочинів і корупційних дій та надають своїм звинуваченням численні підтвердження і докази. Проте правоохоронні органи і Міністерство інфраструктури до цього часу реагували на ці звинувачення надто мляво. Вчора голова СБУ Валентин Налівайченко повідомив, що він спрямував до Прем'єр-міністра листа з вимогою відреагувати на численні факти корупції, що відбуваються на державному підприємстві. 

Отже, сьогодні для міністра інфраструктури Андрія Пивоварського настав момент істини і йому потрібно довести – чи спроможний він справитися із руйнівною корупційною ситуацією в УДППЗ «Укрпошта».




Читайте також:

1 коментар: