вівторок, 16 грудня 2014 р.

«Укрпошта» – сумні підсумки 2014 року


Аналіз стану державного підприємства «Укрпошта» в 2014 році за матеріалами ЗМІ


Кадрова політика


В квітні 2014 р. тимчасово виконуючим обов'язки гендиректора «Укрпошти» було призначено Михайло Паньківа, який до того працював заступником голови ради директорів конкуруючої приватної фірми «Міст Експрес» та по сьогодні є там співвласником. Разом з ним були призначені на посади заступників його близькі друзі та партнери: Стасів Роман і Веселий Василь.

Нова команда почала активно звільняти тих, хто не бажав працювати за їх правилами та виступав з критикою керівництва - директора Київської дирекції Андрія Хорошевського, директора ГНЦ "Зелена Буча" Людмилу Синецьку, директора Дирекції "Автотранспошта" М.Юрка, директора ДОПП Дмитра Тяглого, директора Рівненської дирекції «Укрпошта» Валерія Колганова та багатьох інших.

Ці люди замінювалися непрофесіоналами, яким ставилося завдання передавати певні суми хабарів нагору. Як результат – безліч кримінальних справ. Так, в серпні директором ДОПП було призначено фахівця із сфери сільського господарства Олександра Полінського, а вже в листопаді правоохоронці затримали його за хабар.

В той же час, директор з технічної політики, який опікується тендерами, вдало їх "розпилює" і ділиться – член арбузівської команди Олександр Кліонський залишився на посаді.


Погані економічні показники


В 2014 році спостерігалося значне зростання збитків та невиконання плану доходів практично за всіма послугами. Погіршення показників мало місце через некомпетентність та застосування тіньових схем з боку керівництва, серед яких:

- втрата великої кількості корпоративних клієнтів;

- застосування протиправних схем пересилання простої письмової кореспонденції

- невиправдана закупівля матеріальних цінностей: поштові марки, конверти, АІР-пакети тощо;

- реалізація знаків поштової оплати та конвертів невстановленого надходження;

- тендерні закупівлі за завищеними цінами;

- здійснення транспортно-логістичних послуг на користь конкурентів;

- надмірний пробіг транспорту та витрати палива через неефективне управління;

- завищені ціни (через закладання в них "відкотів") на товари широкого вжитку, що розповсюджуються через мережу відділень поштового зв'язку (ВПЗ).

У першому півріччі чистий прибуток «Укрпошти» впав у 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Відбувалося постійне зростання кредитних зобов'язань та дебіторської заборгованості підприємства. 

Через свідомі дії нового керівництва державна компанія втратила величезну частину міжнародних пересилань. На початку 2014 р. обсяг консигнацій лише зі словацькою поштою становив близько € 900 тис, а вже в травні він впав до € 200 тис.


Тендерні закупівлі


В 2014 р. було проведено декілька підозрілих тендерів, інформація про які попала на сторінки інтернет-видань. Йшлося про постачання за завищеними цінами шин, пального, касових апаратів, комп’ютерного обладнання та ПЗ. В ЗМІ детально розглядалася сумнівна схема постачання палива з боку ТОВ «Техойл», яке не має відповідної інфраструктури.

На всі товари, що поставлялися за діючими договорами закупівлі, укладених за результатами тендерів, за рахунок укладання додаткових угод в подальшому ціна збільшувалася на 10%.


Тіньові схеми та зловживання службовим становищем з корисливих мотивів


Працівники «Укрпошти» , стверджують, що з перших днів роботи новий глава «Укрпошти» почав лобіювати інтереси колишнього роботодавця – приватного оператора «Міст Експрес». До цієї фірми "витісняли" корпоративних клієнтів «Укрпошти», що нанесло непоправну шкоду державному підприємству у вигляді істотного спаду доходів. 

Також була підписана низка договорів між «Укрпоштою» та підприємствами «Нова пошта» і «Міст Експрес». Найбільш вигідні контракти передавалися на ці компанії, зокрема перевезення поштових відправлень при наявності власного автотранспорту УДППЗ «Укрпошта» . Втім, через те що «Нова пошта» і «Міст Експрес» технологічно не пристосовані до обробки і доставки таких великих обсягів письмової кореспонденції, основні функції з доставки листів одержувачу здійснювала «Укрпошта» , а доходи отримували «Міст Експрес» і «Нова пошта».

Застосовувалися протиправні схеми пересилання простої письмової кореспонденції в об’ємах, що перевищують передбачені договорами, без сплати офіційних платежів державному підприємству (налагоджена через Львівську дирекцію за участю приватного підприємства «Міст Експрес»). 

Схема діє наступним чином: кореспонденція потрапляє в мережу «Укрпошти» , але оплачується лише їх частина. Доставляє кореспонденцію Львівська Дирекція «Укрпошти». Саме туди, минаючи всі офіційні процедури обліку та контролю, завозиться кореспонденція компанією «Міст Експрес» без документів, та фактично безкоштовно вкидається в поштову мережу, розчиняється в ній і доставляється до адресата разом з основним потоком. Серед таких компаній Платінум Банк (щомісячний об’єм кореспонденції складав 1,5 мільйона гривень), Компанія Віасат (щомісячний об’єм кореспонденції складав 250 тисяч гривень), Банк Руський Стандарт (щомісячний об’єм кореспонденції складав 200 тисяч гривень). 

Зазначена схема була використана, зокрема, в ході проведення виборів Президента України 2014 р. на користь Ю.Тимошенко. За період передвиборчої кампанії було відправлено неоплачених листів, за скромними підрахунками, на суму більш ніж 16 мільйонів гривень (більш ніж 7 мільйонів листів було фактично «вкинуті» с систему поштового зв’язку). До речі, саме за вказівкою топ-менеджменту «Укрпошти» листи розносилися саме 24 травня в «день тиші». При цьому за договором це були звичайні листи, але за строками доставлялись як пріоритетні, що призвело до ще більших збитків. За даними слідства, орієнтовна сума збитків «Укрпошти» за цією оборудкою могла становити понад 10 мільйонів гривень.

За умов різкого погіршення фінансової ситуації «Укрпошти» і відсутності коштів на проведення поточних капітальних ремонт приміщень «Укрпошти» , вартість яких є чималою, угоди на проведення ремонтів укладають з афельованими фірмами і проводять ремонти в борг – ці борги в будь-якому випадку будуть стягнуті з підприємства, в тому числі через судові рішення, що може призвести до арешту майна. Привертає увагу непропорційне велике фінансування об’єктів Львівської дирекції, яке в 2014 р. становило 9,1 млн. грн. із загальної суми 23,3 млн.

«Укрпошта» має один з найбільших в країні парків касових апаратів - 19 тис одиниць. За кожен касовий апарат «Укрпошта» щомісячно сплачує 35 грн маловідомій фірмі за еквайринг. Забезпечує оплату перший заступник гендиректора ДП «Укрпошта» Роман Стасів. Проте, для чого потрібні інформаційні «еквайри» - ні сам Стасів ні інші керівники «Укрпошти» пояснити не можуть.

В засобах масової інформації неодноразово детально повідомлялося про нелегальні схеми продажу продуктів харчування і товарів широкого вжитку через мережу ВПЗ. Листонош примушують торгувати протухлою ковбасою, оселедцями та іншими неякісними товарами із простроченим терміном. Розповідалося про завищені ціни і відкоти з компаній, що постачають централізовано закуповані продукти харчування і товари широкого вжитку для продажу через мережу ВПЗ. 

Повідомлялося про факти списань автотранспортних засобів та ПММ у власних інтересах. 

Інтернет-ЗМІ оприлюднили інформацію, як О. Кліонський щомісячно особисто збирав готівку з директорів обласних дирекцій. Також директорам, в яких закінчувався контракт, керівництвом «Укрпошти» виставляється "рахунок" в $50000 за продовження строку дії контракту.

В листопаді 2014 р. голова СБУ Валентин Наливайченко в ефірі телеканалу «Інтер» заявив, що СБУ має докази корупції в державному підприємстві «Укрпошта» на вищих щаблях управління.

Навмисне банкрутування держпідприємства


Керівництво «Укрпошти» заявило про наміри передати конкурентам за франчайзинговою схемою збиткові поштові відділення. Також М.Паньків відкрито заявив що деякі бізнес-процеси «Укрпошти» слід передати на аутсорсинг - тобто, на обслуговування іншими компаніями. Втім, він не надав обгрунтувань для чого необхідно віддати конкурентам нібито збиткові операції та надати доступ до системи логістики «Укрпошти» (сортувальних пунктів, транспорту). В той же час, власники кур'єрської служби "Міст Експрес" вже заявили про плани щодо створення власної мережі і про наміри відкрити до травня 2015 р. більше 2,5 тисяч відділень.

Після М.Паньків приходу на «Укрпошту» почав відмовлятися від перспективного сегменту – міжнародного зв'язку. Був розформований відділ взаємодії з міжнародними клієнтами. Окрім «Укрпошти» , міжнародним поштовим зв'язком займається лише одна компанія - «Міст Експрес». Варто зазначити, що М. Паньків раніше очолював комерційне підприємство «Росан», що спеціалізується на міжнародних поштових відправленнях і входить до корпорації «МІСТ». 

Керівництво «Укрпошти» нічого не зробило щоб виграти тендер на проект будівництва сортувальних центрів у Києві, Львові та Дніпропетровську, які могли б скоротити терміни доставки відправлень та підвищити конкурентоспроможність підприємства.

Нещодавно з'явилася інформація про вкрай сумнівний депозит на 57 млн. грн., який в листопаді «Укрпошта» розмітила лише під 12% річних в "Златобанку", що знаходиться на межі банкрутства. За деякими ознаками, цей депозит не буде повернуто не держпідприємство.

Висновки


Нове керівництво «Укрпошти» спрямоване на застосування корупційних схем, свідомо перешкоджає розвитку підприємства та демонструє небажання і нездатність здійснити його реформування відповідно до сучасних умов. Розвитку «Укрпошти» заважає також втрата кваліфікованих кадрів через масове звільнення професіоналів, що незгодні з політикою керівництва, не бажають збирати хабарі та брати участь в тіньових схемах і відвертому криміналі. 

Афельований з конкурентами топ-менеджмент «Укрпошти» здійснює політику відвертого протекціонізму на їх користь, як наслідок – втрата корпоративних клієнтів і падіння прибутків. В результаті дій нинішнього керівництва в близькому майбутньому в «Укрпошти» залишаться лише малоприбуткові та збиткові напрямки – як-то підписка на періодику або пенсійні виплати.

Якщо держава не втрутиться, відділення «Укрпошти» у великих містах вже наступного року відійдуть "Міст Експресу", а менш привабливі відділення «Укрпошти» в провінції можуть бути закриті. 

За всіма ознаками держпідприємство свідомо доводять до банкрутства, щоб розпродати по частинах. «Укрпошта», з її майже 13 тисячами відділень в у всіх куточках країни та потужними логістичними центрами, є вкрай привабливою для рейдерів. Мета тимчасового топ-менеджменту «Укрпошти» проглядається досить чітко: довести компанію до банкрутства і передати партнерам-конкурентам за безцінь у власність її активи, нерухомість, обладнання і транспорт. Втім, в 2014 році жодного втручання держави для виправлення загрозливого становища «Укрпошти» не помічалося.

Ігор Марків, аналітик


Немає коментарів:

Дописати коментар