неділю, 15 лютого 2015 р.

НБУ відніс банк партнера Яценюка до категорії неплатоспроможних

Правління Нацбанку з метою захисту кредиторів банку та інтересів держави було змушене негайно прийняти рішення про віднесення банку "Златобанк" до категорії неплатоспроможних.

Про це йдеться у повідомленні банку.

Як зазначається, незадовільний фінансовий стан "Златобанку" потребував від акціонерів та керівництва цього банку вжиття негайних дієвих заходів, спрямованих на поліпшення його фінансового стану та усунення причин, що призвели до його погіршення.

З метою стабілізації діяльності АТ "Златобанк", усунення порушень та причин, що призвели до погіршення фінансового стану, Національний банк проводив роботу з акціонерами та керівниками АТ "Златобанк" щодо врегулювання ситуації, висував відповідні вимоги, а також надавав рекомендації щодо вжиття дієвих заходів, спрямованих на покращення фінансового стану, йдеться у повідомленні.

Згідно із повідомленням, АТ "Златобанк" неодноразово надсилав до Національного банку України план фінансового оздоровлення, який не передбачав ефективних заходів, спрямованих на поліпшення фінансового стану, а також усунення всіх порушень нормативно-правових актів Національного банку України. Водночас, навіть наданий АТ "ЗЛАТОБАНК" план фінансового оздоровлення, який був неефективним, не виконувався.

З огляду на це Правління НБУ прийняло постанову № 105 від 13 лютого 2015 року "Про віднесення ПАТ "Златобанк" до категорії неплатоспроможних".

Наприкінці 2014 року мас-медіа повідомили, що державне підприємство "Укрпошта" розмістила 57 млн. грн. під 12% річних на депозиті в проблемному Златобанку, в який мала бути введена тимчасова адміністрація. Ця сумнівна фінансова операція стала однією з останніх крапель для прийняття Міністерством інфраструктури рішення про звільнення корумпованого керівництва держпідприємства.

Експерти одразу ж висловили сумнів у тому, що новому керівництву "Укрпошти" вдасться повернути свої гроші з проблемного банку. Занадто схожим на шахрайство видавалося розміщення підприємством, якому не вистачає оборотних коштів, десятків мільйонів на рахунках у майже збанкрутілому банку. Фахівці вказували на схожі шахрайські оборудки перед банкрутством "Родовід-банку" і "Брокбізнесбанку".

ПАТ "Златобанк" в 2008 році заснував виходець з Донецька бізнесмен Леонід Юрушев, який відомий як партнер Арсенія Яценюка. У 2008-2009 роках Юрушев був основним спонсором його президентської кампанії, а рахунок виборчого фонду майбутнього Прем'єр-міністра знаходився в банку Юрушева. Політичним і бізнес-партнером Юрушева також є давній друг і бізнес-повірений Арсенія Яценюка - Андрій Іванчук. Сьогодні Юрушев з Іванчуком утворили при Прем'єр-міністрі впливову бізнес-групу, яка глибоко запустила свої щупальця в інфраструктурні проекти, зокрема - в аеропорт "Бориспіль", "Укрпошту" і "Укрзалізницю". Всі ці державні підприємства перебувають у підпорядкуванні Міністерства інфраструктури.

Немає коментарів:

Дописати коментар