суботу, 13 вересня 2014 р.

Програма СХЕМИ: "Укрпошта" - корупція в деталях


За минулої влади Укрпошта прославилася декількома корупційними історіями, наприклад, славнозвісною розкруткою сайту Укрпошти вартістю 1 млн грн. Що змінилося у корупційних схемах підприємтсва зі зміною керівництва?

В квітні земляк Яценюка міністр інфраструктури Максим Бурбак призначив виконуючим обовязки генерального директора "Укрпошти", який прийшов на держпідприємство з конкуруючої приватної фірми "Міст експрес", де з липня 2011 по квітень 2014 працював заступником ради директорів.

Працівники "Укрпошти", які звільнилися з приходом Паньківа вважають що з перших днів роботи новий глава "Укрпошти" почав лобіювати інтереси колишнього работодавця - приватного оператора "Міст експрес". Вони стверджують, що з приходом нового керівництва почалася стрімка втрата великих корпоративних клієнтів, що традиційно обслуговувалися Укрпоштою та були значним джерелом доходів державної компанії, мовляв, перетікли в "Міст експрес". 

Як результат - у першому півріччі чистий прибуток Укрпошти впав у 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про таке стрімке зниження розповіли у самій Укрпошті... 

>


Також в програмі стверджувалось про вчинення службовими особами УДППЗ «Укрпошта» зловживання своїм службовим становищем, що виразилось у створенні протиправної схеми пересилання простої письмової кореспонденції без сплати офіційних платежів державному підприємству. 

В телепередачі за допомогою комп’ютерної графіки було показано, що схема пересилання кореспонденції корпоративних клієнтів в об’ємах, які перевищують передбачені договорами, налагоджена через Львівську дирекцію «Укрпошти», за участю приватного підприємства «Міст Експрес» та зонального вузла оброблення пошти Львівської дирекції «Укрпошти». «Міст експрес» отримував в м. Києві для пересилання листи від корпоративних клієнтів та оплату в розмірі 2 грн. 16 коп. за один лист. В подальшому, перевозив листи до міста Львова, де на території одного зі складів здійснювалося нанесення знаку про оплату та відбитку підробленого календарного штемпеля. Після нанесення вказаних реквізитів, листи передаавлися до ЗВОП разом із відомістю на просту письмову кореспонденцію, де зазначена кількість листів, яка в декілька разів була меншою ніж фактична. ЗВОП здійснював сортування поштових відправлень, оформлював накладну, в якій вказувалася лише загальна вага відправлень, і передавав до Дирекції оброблення та перевезення пошти (ДОПП) УДППЗ «Укрпошта», для подальшого перевезення до регіональних філій УДППЗ «Укрпошта».


Зазначена схема була використана, зокрема, в ході проведення виборів Президента України в травні 2014 року на користь Ю.Тимошенко. Дирекцією УДППЗ «Укрпошта» був укладений договір на розповсюдження передвиборчої агітації. При цьому, об’єм кореспонденції, який був фактично відправлений, в декілька разів перевищував відображений у відомостях. Орієнтовна сума збитків становить 10 млн. грн.

Про це та інше - у 9-му випуску телевізійної програми "СХЕМИ: корупція в деталях"  на "Першому національному". Повна версія телепрограми - тут.


Немає коментарів:

Дописати коментар