пʼятницю, 19 вересня 2014 р.

Нові схеми в «Укрпошті» постмайданного періоду


Історично так склалося, що діяльність українських державних монополій завжди пов’язана з гучними корупційними скандалами. Мабуть через те, що ці структури оперують величезними державними ресурсами та коштами. Однією з них є «Укрпошта». Щорічно через це стратегічне державне підприємство проходить понад чотири мільярди гривень – ласий шматок, аби поживитися корупціонерам.

Після повалення режиму Віктора Януковича і призначення нового складу уряду на чолі з Арсенієм Яценюком, у цілій низці державних підприємств були проведені кадрові перестановки. Не оминули вони стороною і «Укрпошту».



У квітні міністр інфраструктури Максим Бурбак призначив виконувачем обов’язків генерального директора «Укрпошти» Михайла Паньківа, який прийшов на держпідприємство з конкуруючої приватної фірми «Міст Експрес», де з липня 2011-го по квітень 2014 року працював заступником ради директорів.

Михайло Паньків
Михайло Паньків, в. о. генерального директора Укрпошти
Працівники «Укрпошти», в тому числі, які звільнилися з приходом Паньківа, вважають, що з перших днів роботи новий глава Укрпошти почав лобіювати інтереси колишнього роботодавця – приватного оператора «Міст Експрес».
«З самого початку становлення нової команди були запропоновані умови роботи з урахуванням максимальної інтеграції компанії «Міст Експрес» в «Укрпошту», – розповів Андрій Хорошевський, екс-директор Київської міської дирекції «Укрпошти» (жовтень 2012-го – червень 2014 року). «Після приходу Паньківа я мав бесіду з одним з його заступників, потім через деякий час безпосередньо з Паньківим. Суть бесіди зводилася до того, чи готовий я працювати в їхній команді. Яким чином працювати? Працювати на користь їхньої команди і на користь його підприємства», – розказуєДмитро Тяглій, в.о. директора дирекції оброблення поштових перевезень «Укрпошти».
Вони стверджують, що з приходом нового керівника «Укрпошти», почалася стрімка втрата великих корпоративних клієнтів, що традиційно обслуговувались «Укрпоштою» та були значним джерелом доходів державної компанії. Мовляв, перетекли в «Міст Експрес». «Більш детальний аналіз показав, що ці корпоративні клієнти знайшли собі нового поштового компаньйона, скажімо так, агента у вигляді компанії «Міст Експрес», – каже Андрій Хорошевський.
Як результат, у першому півріччі чистий прибуток «Укрпошти» впав у два рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про таке стрімке зниження розповідають у самій «Укрпошті».
Втім, Михайло Паньків в інтерв’ю програмі «Схеми» стверджує, що падіння фінансових показників «Укрпошти» пов’язано, в першу чергу, з анексією Криму і військовими діями на Донбасі. «В тих умовах, які сьогодні склалися в державі, підприємство справді переживає складні часи, як і всі підприємства в Україні», – зазначає він.
Але в розпорядженні редакції програми «Схеми» потрапив лист, адресований – керівникам дирекцій «Укрпошти». Вже за нової влади. У ньому чорним по білому йдеться про підготовку до підписання договору з ТОВ «Торговий Дім «Міст Експрес».
«Реалізація даного договору передбачає забезпечення визначених відділень поштового зв’язку продукцією ТД «Міст Експрес», – йдеться в документі.
Цим листом керівництво «Укрпошти» просить багаточисленні місцеві відділення знайти місце для розміщення стендів конкуруючої фірми «Міст Експрес» – прямо у приміщеннях державного поштового оператора. Приходячи на пошту, люди вже тоді б обирали, чиїми послугами їм скористатись – державними чи приватними.
Із такою пропозицією «Міст Експрес» звертається в «Укрпошту» не вперше. Проте раніше вона не знаходила підтримки у керівництва через її невигідність та ризики втрати клієнтів, каже вже колишній заступник генерального директора держпідприємства Геннадій Вовк (червень 2012-го – квітень 2014 року). «Бізнес-модель, яка передбачала співпрацю з «Міст Експрес», говорила про те, що не братиметься постійних витрат, таких як оренда, заробітні плати. А «Укрпошті» оплата буде пост-транзакційно за кількістю виданих посилок», – розповідає він.
Михайло Паньків визнає, що він, вже як керівник «Укрпошти», вів переговори про співпрацю з «Міст Експрес». Водночас запевняє, що на сьогоднішній день ця робота призупинена. «З нашого боку, з боку «Укрпошти», я бачу в таких проектах тільки позитив. Тому що ми дозавантажуємо свої відділення зв’язку, пропускаємо додаткові об’єми посилок і заробляємо на цьому гроші. Але в силу якихось обставин, напевно, що залежать від «Міст Експресу», не від нас, цей проект був призупинений», – стверджує він.
ЛИСТИ ТИМОШЕНКО
Втім, схоже, що як мінімум одну схему новій команді «Укрпошти» на чолі з Михайлом Паньківим вдалося впровадити. Принаймні це випливає з матеріалів кримінального провадження, внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань.
Слідчі стверджують, що приватний поштовий оператор ТОВ «Міст Експрес» отримав в Києві для пересилання листи від корпоративних клієнтів. В подальшому перевіз їх до Львова, де на території одного зі складів було здійснено нанесення знаку про оплату та відбитку календарного штемпеля. Після цього листи були передані до Львівської дирекції «Укрпошти» разом з відомістю, де зазначена кількість була в декілька разів менша ніж фактична. Здійснив сортування поштових відправлень і вказав лише загальну їх вагу, вони знову були передані до Києва, звідки через мережу «Укрпошти» розповсюджені по Україні.
Ось як це було (схематичне зображення оборудки):

Вказана схема була використана при пересиланні у травні 2014 року агітаційних матеріалів Юлії Тимошенко, на той час кандидата в президенти України, стверджує також Дмитро Тяглій, який додає, що сам виявив цю схему – і тепер дає покази слідству. «Замість 15 мільйонів екземплярів офіційно показано 2 мільйони. 13 мільйонів примірників «Укрпошта» опрацювала і розповсюдила одержувачам, гроші за це не отримала. Причому я впевнений, що гроші від штабу цього кандидата були заплачені. Де вони осіли – питання», – каже він.
За даними слідства, орієнтовна сума збитків «Укрпошти» по цій оборудці могла становити понад 10 мільйонів гривень.
У свою чергу Михайло Паньків стверджує, що йому не відомо про докази таких порушень. «Справи можуть порушуватися по слухах, без наявності доказів, по інформації з неперевірених джерел. Справа розслідується і я переконаний, що якщо і є якісь порушення, якщо є винні люди, то вони звичайно повинні сісти в тюрму за такі речі», – каже він.
А поки йде слідство, Михайло Паньків зізнався нам, що продовжує вивчати можливість віддати частину послуг по перевезенню поштових відправлень приватним перевізникам. Наскільки це доцільно і буде вигідно для національного оператора поштового зв’язку, чи не створює поле для корупції? Вочевидь, ці питання вже до правоохоронних органів та прокуратури, а також до Міністерства інфраструктури, якому підпорядковується «Укрпошта».
Сам міністр інфраструктури Максим Бурбак заявив, що поки задоволений діяльністю нинішнього очільника «Укрпошти», залишив поза увагою запитання журналіста про його ставлення до звинувачень Михайла Паньківа в лобіюванні інтересів приватної фірми.
Олександр Чорновалов, 15.09.2014
http://www.radiosvoboda.org/content/article/26585515.html

Немає коментарів:

Дописати коментар