середу, 16 квітня 2014 р.

Волинська Укрпошта спеціалізується на тендерах для своїх: розслідування

Валентина Куць, Юрій Горбач, ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань»   
Волинська «Укрпошта» вже четвертий рік поспіль замовляє ремонт техніки своєму ревізору. Начальник установи сервіс фірми свого працівника називає «прекрасним».
Фірма працівника волинської Укрпошти у березні 2013 року виграла тендер у свого підприємства на третину мільйона гривень. За три роки це підприємство отримало підрядів від Укрпошти на суму понад мільйон гривень. Фірма знаходиться у звичайній луцькій квартирі, без жодних відповідних вказівників. В інших тендерах участі не бере. Як освоює кошти волинська Укрпошта, з´ясовувала ЧЕТВЕРТА ВЛАДА.
Волинська дирекція УДППЗ «Укрпошта» 15 березня за результатами тендеру уклала угоду з ПП «НВП «Еталон-Луцьк» на ремонт та технічне обслуговування техніки за 308 тисяч гривень. Станом на 27 березня 2013 року засновником ПП «НВП «Еталон-Луцьк» є Валентина Козодой зі статутним внеском 300 гривень, відома також як начальник контрольно-ревізійного відділу Волинської дирекції «Укрпошти».
Згідно з інфорцією у «Віснику державних закупівель», підприємство вже кілька років підряд отримує державні кошти від Укрпошти.
Інфографіка зроблена проектом z.texty.org.ua

До складу комітету з конкурсних торгів не можуть входити представники учасників - закон

На офіційному сайті Волинської дирекції  Укрпошти нічого не вказано про тендер, який відбувся. У розділі Річний план закупівель Волинської дирекції вказана лише інформація за 2009 рік.
Конкурентом підприємства «НВП «Еталон-Луцьк» на останньому тендері була фірма «Реммиген», засновником якої є Микола  Ратушний.

Микола Ратушний каже, що про цей тендер бухгалтер прочитав на якомусь сайті і подали документи на конкурс. Хто став переможцем тендеру пан Ратушний не знає, адже йому через деякий час повідомили,  що він не переміг. Підприємець стверджує, що навіть не знає, хто був його конкурентом у цьому тендері. А участь у тендері, оголошеному Укрпоштою, взяв перший раз.
Явних порушень у такій процедурі тендеру немає – до такої думки схиляються експерти у сфері тендерних закупівель Андрій Марусов та Олексій Шалайський. Проте, вони звертають увагу на моральний бік такої перемоги та на п.2 ст.11 Закону «Про здійснення державних закупівель», де вказано, що до складу комітету з конкурсних торгів не можуть входити посадові особи та представники учасників, члени їх сімей, а також народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим та депутати місцевих рад.
У цій ситуації членами конкурсного комітету були колеги та керівництво пані Козодой.
То чи не могли вони бути «представниками» у цьому комітеті та лобіювати інтереси фірми колеги?  Чому тендер виграє працівник того ж підприємства? І чи знає керівництво тендерного комітету, що фірма-переможець є фірмою їхнього ж працівника? Про це ми запитали у голови конкурсного комітету, директора Волинської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Ярослава Кравчука.

Голова конкурсного комітету: а що тут такого?

Директор Волинської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Ярослав Кравчук задоволенй обслуговуванням фірмою своєї підлеглої і називає її сервіс прекрасним. Фото з viche.lutsk.ua
Ярослав Кравчук наше запитання про тендер зустрів риторичним запитанням. У тому, що державні гроші вже не вперше виграє фірма працівника підприємства, він не бачить нічого поганого:
- Підприємство «НВП «Еталон-Луцьк»  виграє тендери у вас вже четвертий рік підряд. Чому так відбувається?
 - А що ж тут такого?
- Засновником цієї фірми є ваша підлегла Козодой Валентина Іванівна.
- А що ж тут такого? Засновником може бути будь-який громадянин України.
- Вам відомо про те, що вона є засновником цього підприємства?
- Я ще раз кажу – будь-який громадянин України може бути засновником будь-якого підприємства. Зверніться у Верховну Раду – всі депутати є засновнками, читайте законодавство і всі відповіді там найдете.
- Скажіть будь ласка, засновик цієї фірми одночасно є і працівником вашого підприємства?
- А що тут такого? Що в законі це заборонено?
- Законом це не заборонено. А як ви ставитесь до цього?
- Позитивно. А що ж тут такого?
-  А який сервіс, яке обслуговування надає ця фірма?
-  Прекрасне.
На такій оптимістичній ноті пан Кравчук поклав слухавку.

Підприємство у  міській квартирі на замку

Як вказано у Єдиному державному реєстрі, фірма-переможець тендеру зареєстрована у квартирі в Луцьку:
За номером з ЄДР слухавку підняв чоловік і повідомив, що він головний бухгалтер підприємства. Пояснив, що підприємство працює за цією ж юридичною адресою, вказаною у реєстрі. Тобто підприємство із обслуговування касових апаратів Укрпошти працює у звичайній квартирі (хоча законом це не заборонено - ред.). Головний бухгалтер розповів, що підприємство працює із різними підприємствами, а не лише з «Укрпоштою», однак відмовився назвати ці підприємства.
Як виявилось, бухгалтер не знає як можна сконтактувати із засновником підприємства. Тож Валентину Козодой ми відшукали на робочому місці. Розмова із засновником підприємства виявилась аж надто короткою:
Валентино Іванівно, ваше підприємство виграє тендери на обслуговування Укрпошти вже кілька років підряд. Як вам це вдається?
- А нащо воно вам?... От зараз первіряє Служба безпеки, буде інформація про перевірку тоді і почитаєте. Візьмете інформацію там, де взяли цю.
- Перевіряють ваше підприємство?
- Все перевіряють. До побачення
Аби мати повне уявлення про діяльність фірми, яка отримує державні кошти, ми вирішили відшукати це підприємство. Оскільки головний бухгалтер запевнив нас, що підприємство працює за юридичною адресою, то вирушили на «НВП «Еталон-Луцьк» на вулицю Гордіюк. Пройти у будинок 27 виявилось нескладно – почекавши когось із мешканців будинку журналіст разом із ним пройшов у будинок і відшукав квартиру номер 54. На дзвінок у двері ніхто не відповів. Ні на будинку, ні біля квартири немає жодного вказівника чи вивіски цього підприємства.
В п´ятому під´їзді цього будинку знаходиться квартира, в якій нібито працює підприємство «НВП «Еталон-Луцьк»

Саме тут, за даними Єдиного державного реєстру, знаходиться підприємство, яке ось вже кілька років обслуговує Волинське відділення «Укрпошти» на понад мільйон гривень. Жодної вивіски. На дзвінок двері ніхто не відчиняє.
Кілька разів журналісти намагалися сконтактувати із директором або ж працівниками підприємства, проте безуспішно. Телефони підприємства, вказані у Єдиному реєстрі, мовчали, а потрапити на саме «підприємство» не вдавалось через замкнені двері квартири. Викликати на розмову працівників «Еталон-Луцьк» не вдалося і через домофон – ніхто не відповідав.

Тендер «для своїх» насторожив і правоохоронців

Вказаним підприємством зацікавились і правоохоронці. Зокрема, в управлінні Служби безпеки у Волинській області підтвердили факт перевірки тендеру виграного «НВП «Еталон-Луцьк». Правоохоронців насторожив той факт, що фірма працівника, який працює на державному підприємстві, виграє тендери у цього ж державного підприємства. Про результати перевірки ЧЕТВЕРТА ВЛАДА повідомить у наступних публікаціях.
Портал ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернувся і до прокуратури Луцька, аби вона дала правову оцінку проведенню тендеру Волинською дирекцією «Укрпошти», однак там повідомили, що вичатимуть цю справу і проведуть перевірку лише після письмового звернення.


Немає коментарів:

Дописати коментар