понеділок, 7 квітня 2014 р.

Корупція в «Укрпошті»: масштаби вражають

Вовк Геннадий
Регіонали: Бубка, Сафіулін, Корж, Вовк.

Про те, що в державному підприємстві «Укрпошта» все негаразд, нам вже доводилося неодноразово згадувати. Буквально минулого місяця ми вже говорили про те, як колишні «власники» потенційно дуже прибуткового, але «несподівано» перетворившегося на збиткове, підприємства намагаються зберегти свою керівну роль через лобіювання призначення на посаду генерального директора Василя Веселого.

Тепер, в розпорядженні редакції опинилися й інші матеріали, які дозволяють побачити не тільки верхівку корупційного айсберга, а й реальні схеми, завдяки яким державне підприємство останні роки безжально грабували і поставили на шлях, що веде тільки до банкрутства.

Люди, які діють в рамках «вертикалі Веселого» і всіляко лобіюють призначення цього «професіонала» на посаду генерального директора, мало в чому поступаються йому в «проффесионалізмі», зате значно перевершують його в мистецтві розграбування коштів державного підприємства.

Про самого Веселого ми вже писали. До його «портрета» можна ще додати кілька окремих штрихів. Зокрема, щодо його трудової діяльності у Львові та Києві.

На посаді виконуючого обов'язки керівника Львівської дирекції він найбільше прославився тим, що в січні цього року примудрився організувати акцію протесту провідних журналістів проти «Укрпошти». Василь Веселий - єдиний з усіх поштовиків, кому прийшла в голову «геніальна» ідея збирати гроші за підписку, а потім не перераховувати їх безпосередньо виданням. У підсумку, «Високий Замок», «Експрес» і ще ряд львівських газет, безпосередньо залежних від підписки, ледь не припинили свою діяльність.

Вже на нинішній посаді комерційного директора, наш інженер-механік газопроводів (а саме таке другу вищу освіту має Веселий) встиг зірвати підписання низки важливих для «Укрпошти» договорів, у тому числі - зі «Слобожанським миловаром». Реалізація вітчизняного мила через поштову мережу давала непоганий прибуток обом підприємствам, проте, тепер про це можна поки забути.

Втім, дане твердження (щодо проблем з торгівлею) можна сміливо поширити на всю вертикаль Веселого. Завдяки йому і його підопічним, торгова складова пошти, що має вагому роль у всій господарської діяльності підприємства, сьогодні на рекордно низькому рівні. Тривіальна людська жадібність не дає розвиватися підприємству, а бажання набити свою калитку, з боку окремих керівників, губить весь потенціал «Укрпошти» і призводить до багатотисячних збитків замість прибутків.

Тепер, давайте знайомитися ближче з основними фігурантами процесу. Явно номер перший «процесу» - Вовк Геннадій Валерійович, 1982 року народження.

Ще один унікальний «листоноша» - ніякої спеціальної освіти. Дипломований фармацевт (за фахом провізор) до 2012 року поняття не мав про специфіку поштових послуг.

Не маючи схильності до інтелектуальної праці, зате володіючи шахрайською хваткою, авантюризмом і безглуздим характером, більш ніж на рік ніде не затримувався. В основному, доля його кидала по підприємствах, що займаються реалізацією медичних препаратів.

І, треба віддати йому належне, всюди він демонстрував свою схильність до побудови схем для особистого збагачення. І ніде не був гідно оцінений. Аж, до призначення на "Укрпошті" на скромну посаду директора департаменту кур'єрської доставки.

На новому місці роботи справи пішли значно краще. Менше, ніж через місяць він став заступником директора «Укрпошти» з торгівлі. Не обійшлося без заступництва Оксани Плотникової, яка на той момент була керівником державного підприємства. Плотникова, як протеже Бориса Колесникова, мала карт-бланш від міністра на схеми всередині свого відомства. І саме вона побачила у Вовку перспективного колегу, який незабаром став комерційним директором підприємства.

Завдяки цьому тандему на пошті була введена централізація торгівлі і з генеральної дирекції на регіональні дирекції йшла чітка установка, чим їм торгувати і, головне, З КИМ. Прибутковість дирекцій миттєво впала в рази, проте особиста прибутковість парочки злетіла до небес.

Дивного тут нічого немає, оскільки у вартість реалізованого товару закладався відсоток заробітку (не менше 30%), плюс Вовк (не присвячуючи в деталі Плотникову) ввів додаткове ноу-хау: листонош у 2012 році змушували продавати по селах прострочений цитрамон і анальгін, навіть доводили плани. Ще один вид заробітку для Вовка і Плотникової полягав у відкатах. Постачальникам, які не входили в коло їх бізнес-інтересів, була призначена такса за повернення платежів від 10 до 15 відсотків. Даний «маленький» приробіток дозволив скромному менеджеру державного підприємства їздити на нескромному автомобілі Touareg, і придбати приватний будиночок в межах столиці площею в 400 квадратних метрів.

Найцікавіше, що Вовк порозумнішав і, враховуючи помилки минулих років, для посередництва в роботі з прийому готівкових грошей (читай, відкатів) від комерсантів, перевів зі славного міста Чернігова пана Павла Гуртового.

Гуртовий, свого часу, навчався у досвідченого заступника директора з торгівлі Чернігівської дирекції. Перейнявши досвід і отримавши підвищення, він разом із Вовком за короткий час «з'їв» свого вчителя, навідріз відмовився працювати за грабіжницькими схемами свого учня.

Сьогодні Павло Гуртовий точно копіює образ «гламурного покидька» і, не соромлячись обдирає комерсантів та просить у них «ради» яку яхту йому придбати.

За очі Гуртового у відомстві прозвали «королем туалетного паперу» і «повелителем сірників і спецій пошти». Ви навіть не уявляєте, скільки грошей може приносити торгівля в масштабах «Укрпошти» цими дешевими товарами.

А Гуртовий має нахабство, працюючи одним з керівником в дирекції з торгівлі «Укрпошти», вганяти її в борги через контрагентів підприємства, до яких він має особисте і безпосереднє відношення.

Одне з них - ТОВ «Компанія Спецпроект» (ОКПО 38704968) поставляючи товар зі стовідсотковою націнкою, не пропускаючи конкурентів на дирекції, не дозволяє збільшувати обсяг продажів. А адже з такою ціною, що виставляє дана компанія, покупцям дешевше купувати товар в найдорожчому маркеті України. І про який прибуток для «Укрпошти» і держави можна говорити?! Звичайно ж, будуть мати місце багатомільйонні збитки.

Витівки Гуртового і Вовка не могли залишити байдужим останнього генерального директора (призначеного за квотою Сергія Арбузова) Костянтина Кривенка. Однак, і він, замість залучення правоохоронців, вирішив, що таланти «злодійкуватого тандему» можуть йому послужити.

Врешті-решт, Вовк пішов з посади комерційного директора на місце технічного директора. Більше того, він дозволяє собі й донині мудрувати у своїх інтерв'ю з приводу поштових технологій. Хоча навряд чи відрізнить Kofax від Koffer.

Після призначення на посаду комерційного директора «інтелектуала» Василя Веселого, Вовк з Гуртовим швидко зметикували, що їхній давній львівський друг (з яким їх пов'язує, у тому числі і спільний бізнес: ПрАТ «Партіот», ТОВ «Фаріон», ТОВ «Мистецтво» , ТОВ «Лідер Снек», ТОВ «Гемопласт», ТОВ «Петрус кондитер», ТОВ «Ареал», компанія «Сан ін Бев», ТОВ «Тульчин м`ясопродукт» та інші), по-перше, ідеологічно близький їх злодійським душам, а, по-друге, може виявитися прекрасної кандидатурою для зіц-головування на державному підприємстві. Зрозуміло, під їх чуйним керівництвом.

Веселий ж сьогодні, продовжує посилено рухатися до наміченої мети. Цілими днями він пропадає в «міністерстві», хоча там його також давно не бачили. Під виглядом цих поїздок він зустрічається з кредиторами «Укрпошти», яким за відповідні відкати даються обіцянки щодо погашення заборгованості, «полягають» липові угоди і взагалі, створюється видимість величезної роботи. А насправді відбувається чистий «пшик».

Цей же «пшик» ми спостерігатимемо ще дуже довго. Втім, якщо Веселий все ж очолить «Укрпошту», то не дуже довго. Підприємство, просто, не витримає такого звернення. Що ж, одним державним монополістом стане менше. Ну чим не «децентралізація», про який мріють донецькі сепаратисти?

Ірина Георгіївна, «ОРД»
https://ord-ua.com/2014/04/06/korruptsiya-v-ukrpochte-masshtabyi-vpechatlyayut/?lpage=1



1 коментар:

  1. Вовк Геннадий Валерьевич - это известный мошенник, аферист и проходимец. Где бы он не работал – в фармацевтическом бизнесе, на Укрпочте - все заканчивалось скандалами и уголовными делами.

    ВідповістиВидалити