суботу, 15 березня 2014 р.

Мільйон і кафе в придачу: як зробити бізнес на коштах і майні Укрпошти

Валентина Куць, Антоніна Торбіч, Юрій Горбач, ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань»      
На території колишньої їдальні волинської «Укрпошти» вже майже 7 років працює приватне кафе «Берізка», засновниця якої - ревізор цієї ж «Укрпошти»
Понад мільйон гривень волинської «Укрпошти», і кафе в придачу від цього ж державного підприємства отримує фірма, засновником якої є начальник контрольно-ревізійного відділу волинської «Укрпошти». Фірма ревізора має лише одного постачальника державних коштів – Укрпошту. Сама фірма зареєстрована в квартирі і публічно послуг не надає. Ні СБУ, ні Антимонопольний комітет порушень у тендерах не вбачають. 
Згідно з інформацією «Вісника державних закупівель»,  починаючи з 2010 року, чотири угоди на суму понад мільйон гривень державних коштів Укрпошти отримала ПП НВП «Еталон-Луцьк», заснована начальником контрольно-ревізійного відділу Волинської дирекції «Укрпошти»Валентиною Козодой.
Окрім цього, фірма ревізора Укрпошти порядкує на території колишньої їдальні державного підприємства. Джерело ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ вважає, що це саме директор волинського відділення Укрпошти довів їдальню до збитків і після цього передав в оренду підприємству, яке очолює його ревізор. Це ж джерело впевнене, що фактично згаданою приватною фірмою керує сам директор волинської Укрпошти Ярослав Кравчук, лише прикриваючись своїм ревізором.

В оренду – собі  

Кафе «Берізка» розташоване поряд із центральним відділенням Укрпошти у Луцьку, на вулиці Кривий Вал. Після публікації розслідування про тендери Укрпошти читачі залишили коментарі про це кафе, яке орендує  все те ж приватне підприємство Еталон-Луцьк. Тож журналісти ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ дізнавались як і на яких умовах державне майно опинилось у приватних руках.
 
Побувавши у самому кафе, переконались, що воно належить ПП НВП «Еталон-Луцьк». Ось чек з кафе:

А ось меню:
Єдиний державний реєстр дає офіційну інформацію про засновника та керівника цього підприємства. 300 гривень статутного фонду – і Валентика Козодой ­ – ревізор Укрпошти – у 2004 році засновує це підприємство.
  
В Укрпошті про перехід їдальні у приватні руки пояснюють досить обтічно і без жодної конкретики: частину приміщення їдальні передали у платне користування приватному підприємству для розміщення кафе.
У регіональному відділенні Фонду державного майна України повідомили, що в оренду передано частину приміщення їдальні площею 184,3 квадратних метри. Договір оренди з приватним підприємством від імені Фонду держмайна підписав тодішній начальник регіонального відділення Едуард Стоєв, який пізніше став заступником голови ОДА. Вартість цього майна становить 545 тисяч 224 гривні.
А вартість оренди за базовий місяць – 7200 гривень. Вартість оренди у наступних місяцях визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції відповідного місяця.
За умовами договору оренди – 70 відсотків орендної плати за об’єкт надходить до державного бюджету, а 30 відсотків – спрямовується на рахунок балансоутримувача. Балансоутримувачем приміщення їдальні є Волинська дирекція УДППЗ Укрпошта.
Новий договір оренди переуклали у липні 2012 року строком на 2 роки 11 місяців від 1 серпня 2012 року. У ньому вже вартість об’єкта оренди становить 593 тисячі 58 гривень. А орендна плата за базовий місяць оренди становить 7 423 гривні:
У цьому документі варто звернути увагу на прізвище головного бухгалтера орендаря – Козодой Ю.В. Воно абсолютно тотожне із засновником підприємства «Еталон-Луцьк» – Козодой В.І. На цьому збігові наголошував і читач у своєму коментарі під розслідуванням : «Головним бухгалтером фірми рахується син Козодой В.».
У дирекції волинської Укрпошти портал ЧЕТВЕРТА ВЛАДА повторно поцікавився прибутками їдальні «Берізка» та умовами передачі її в оренду. У відповідь пан Кравчук продемонстрував неймовірне почуття гумору – мовляв історія їдальні не написана, то й не знаємо року створення. А приміщення вирішили здавати в оренду, щоб ефективно використовувати державне майно:
Також за порадою медіа-юриста Людмили Опришко ми надіслали запит до  Мінінфраструктури, якому підпорядковується Укрпошта, із запитаннями чи надавало міністерство згоду на передачу нерухомого майна в оренду і на яких умовах та у зв’язку з чим?
У Міністерстві розповіли, що їдальню здають в оренду, аби ефективно використовувалось та зберігалось державне майно. А за погодженням оренди до міністерства звернулось саме регіональне відділення Фонду держмайна:

 Підприємство у  міській квартирі на замку

Як зазначає джерело ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, квартира №54 по вул.Гордіюк, 27, де зареєстроване підприємство «Еталон-Луцьк» ­– це одна з квартир, яку директор волинської Укрпошти від імені підприємства передав Валентині Козодой – керівнику підприємства, ревізору Укрпошти.
Коли журналіст ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ зателефонував за номером, вказаним в ЄДР, чоловік, який представлявся головним бухгалтером підприємства, сказав, що підприємство, яке порядкує на місці колишньої їдальні Укрпошти та обслуговує касові апарати цього підприємства, працює за тією ж адресою, що й юридична, тобто у тій же квартирі.  Чоловік запевняв, що підприємство працює із різними підприємствами, а не лише з «Укрпоштою», однак відмовився назвати ці підприємства.
ЧЕТВЕРТА ВЛАДА вже писала про те як журналісти намагалися потрапити на саме підприємство, щоб мати повне уявлення про діяльність фірми, яка отримує державні кошти. Оскільки головний бухгалтер запевнив нас, що підприємство працює за юридичною адресою, то вирушили на «НВП «Еталон-Луцьк» на вулицю Гордіюк. Пройти у будинок 27 виявилось нескладно – почекавши когось із мешканців будинку журналіст разом із ним пройшов у будинок і відшукав квартиру номер 54. На дзвінок у двері ніхто не відповів. Ні на будинку, ні біля квартири немає жодного вказівника чи вивіски цього підприємства.
В п´ятому під´їзді цього будинку знаходиться квартира, в якій нібито працює підприємство «НВП «Еталон-Луцьк»
Саме тут, за даними Єдиного державного реєстру, знаходиться підприємство, яке ось вже кілька років обслуговує Волинське відділення «Укрпошти» на понад мільйон гривень. Жодної вивіски. На дзвінок двері ніхто не відчиняє.
Кілька разів журналісти намагалися сконтактувати із директором або ж працівниками підприємства, проте безуспішно. Телефони підприємства, вказані у Єдиному реєстрі, мовчать, а потрапити на саме «підприємство» не вдавалось через замкнені двері квартири. Викликати на розмову працівників «Еталон-Луцьк» не вдалося і через домофон – ніхто не відповідав.

«Не збиткове підприємство, але й не прибуткове настільки, щоб комусь завидувати» - засновниця «Еталону-Луцьк», ревізор «Укрпошти»

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА вже писала, що директор волинської дирекції «Укрпошти» Ярослав Кравчук не бачить порушень у тому, що кілька років підряд тендер виграє фірма, заснована ревізором підприємства. Нам вдалося також поспілкуватися з цим ревізором Валентиною Козодой, підприємство якої вибудувало бізнес завдяки підрядам «Укрпошти». Хоча при першій розмові (осінню 2013 року) засновниця підприємства була небагатослівна і відмовилася говорити про прибутки підприємства, при наступній розмові (в березні 2014 року) була більш відвертою. Категорично заперечила, що це бізнес директора волинської «Укрпошти», в той же час підтвердила, що «Укрпошта» - єдиний наразі клієнт фірми у сфері ремонту касових апаратів (за який фірма отримала понад мільйон гривень - авт). Після вітань і представлення переходимо відразу до суті справи.
- Читач ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ стверджує, що квартира, в якій зареєстроване підприємство, ви отримали від Укрпошти, за сприяння директора.
- Я отримала квартиру через міську раду.
- Але це за квотою Укрпошти?
- Не знаю, за якою квотою. Я отримала цю квартиру через міську раду.
- Кажуть, що фактично [директор волинської Укрпошти] Ярослав Кравчук керує фірмою, яку ви заснували.
- Боже… Ну й що?
- То ви це підтверджуєте?
- А де вам таке кажуть? Це якось письмово підтверджено?
- Є такі свідчення, а вас прошу підтвердити, наскільки вони відповідають дійсності.
- Не відповідають дійсності. Підприємством, засновником якого я є, керує директор Швець
- А з якими фірмами ще співпрацює підприємство, окрім того, що обслуговує «Укрпошту»?
- По якому виду діяльності? Є два види діяльності: обслуговування касових апаратів і кафе-їдальня.
- Нас цікавить обслуговування касових апаратів.
- Був ще один підприємець, але зараз він відійшов на обслуговування до іншого сервісного центру. На даний час [за цим видом діяльності] обслуговується тільки волинська дирекція. Це непроста процедура – обслуговування касових апаратів. Це треба мати навчених працівників по обслуговуванню різних видів касових апаратів.
- Звертає на себе увагу, що за 4 роки підприємство виграло тендерів на понад мільйон гривень.
- Якщо ви дивитеся «Вісник державних закупівель», то «Укрпошта» знову оголосила тендер. Якщо ви маєте якихось знайомих, то хай теж беруть участь у тендері і перемагають. Хай беруть і не завидують. Вид діяльності – відповідальний. Треба працівникам пройти відповідне навчання. У нас люди працюють з 2004 року. А приміщення ми орендуємо у волинської дирекції на Кривого валу, 19 (тобто за адресою кафе «Берізки» - авт.). Там у нас є 12 з половиною квадратних метрів безпосередньо для працівників, які працюють з касовими апаратами.
- Є інформація, що ремонт здійснюють власне працівники Укрпошти.
- Працівників «Укрпошти» в нас немає. Працівників, які обслуговують касові апарати, є троє.  А взагалі у нас чисельність – 11 чи 12 чоловік. Якщо хтось думає, що дуже дохідне підприємство, то не дуже дохідне підприємство. Але податки сплачує вчасно. Обслуговування касових апаратів розраховане по нормальній собівартості з обмеженим відсотком рентабельності. А кафе-їдальня… більшість у нас харчуються робочі люди в робочий час. Бо ми працюємо до 18.00. Люди обслуговуються в межах 70-100 людей на день в обідню перерву. Середня вартість чека на їжу – 17- 20 гривень.
- А які орієнтовні доходи кафе?
- У нас 40 тисяч товарообороту на місяць. Я не повинна вам розказувати, але якщо вам дуже цікаво…
- Дуже цікаво, наскільки це прибутковий бізнес.
- В їдальні не вистачає податку на прибуток, щоб відшкодувати вартість за патент. Податок на прибуток зменшується на суму плати за патент. То є періоди, коли плата за патент більша за податок на прибуток.
- Тобто мова йде про кілька тисяч гривень чистого доходу на місяць?
- Ну небагато тисяч. Кожне підприємство створене з метою отримання прибутку і забезпечення сплати податку у бюджет.
- Тобто чистого доходу – не більше 10 тисяч гривень?
- Та не більше. Про що ви говорите?
- Тобто це в межах до 5-ти тисяч на місяць?
- Ну то може і 5 тисяч. Як який місяць. Зимовий період, зараз піст, то подивіться що люди купляють. Купляють картоплю і якийсь салатик. Ну літом буває більше. Бувають якісь замовлення по перерахунку. Не збиткове підприємство, але й не прибуткове настільки, щоб комусь завидувати.
- А вам відомо, чи була їдальня за часів «Укрпошти», чи була вона прибутковою?
- Я не володію інформацією про стан їдальні у той час. А чому пошта здала в оренду приміщення? На таку кількість продуктів харчування треба було теж проводити тендери. Це дуже клопітка робота. І напевно, порахували, що це не вартує тих доходів, щоб займатися такою роботою.
Аби провести аналогію між спорідненими підприємствами, ЧЕТВЕРТА ВЛАДА поцікавилась прибутками їдалень Західно-українських філій Укрпошти.
Львівська дирекція відповіла що є розпорядником інформації виключно щодо надання поштових послуг а відтак у відповіді немає жодної згадки про майно дирекції.
Івано-Франківська та Тернопільська дирекції повідомили, що не мають на балансі жодних їдалень чи кафе.
Рівненська дирекція, в підпорядкуванні якої є їдальня, запит проігнорувала.
Провести аналогію в оренді ми спробували із Закарпатською філією, яка надала список свого майна. До прикладу, в Ужгороді 41,5 квадратних метрів майна зданого в оренду Укрпоштою коштують 1482,41 гривню в місяць. Тож вартість одного метра квадратного – 35,72 гривні.
Вартість оренди луцької «Берізки» становить : 184,3 квадратних метри коштує 7423,70 гривні. Тож вартість одного метра квадратного становить 40, 28 грн.
Спробуємо порівняти прибутки їдальні Берізка зі схожим закладом – їдальнею Луцької міської ради КП «Їдальня №26», яка розміщується на віддалі 100 метрів від «Берізки». Зокрема, на сайтіміської ради вказана інформація про прибутки цієї їдальні за 2012 рік:
Показники фінансово-господарської діяльності 
КП "Їдальня № 26" 
№ з/п
Показник діяльності
2012 рік (тис.грн)
1.             
Доходи (без ПДВ)
486,6
2.             
Заробітна плата
107,0
3.             
Нараховано в пенсійний фонд
40,6
4.             
Податок на прибуток
9,5
5.             
ПДВ
58,5
6.             
Збір на виноградарство і садівництво, збір за використання води
0,2
7.             
Плата за патент
1,4
8.             
Орендна плата
14,5
9.             
Товари, малоцінні та швидкозношувані предмети
182,3
Бухгалтер комунальної їдальні Тетяна Дмитрівна повідомила, що за шість місяців 2013 року КП «Їдальня №26» заробило 400 гривень прибутку.
 «Це якщо змінусувати від товарообороту всі видатки, податки, оренду, зарплату, бо ми самі на себе  працюємо, – пояснює бухгалтер. – У нас націнка невеличка на продукцію – в середньому виходить 0,5-0,6 відсотка. Ми не можемо підняти вище, бо до нас не будуть люди іти». Це КП не торгує алкоголем. Ще в листопаді минулого року міський голова Луцька Микола Романюк, попереджав, що керівники комунальних підприємств, які не справляються з поставленими завданнями щодо прибутку, будуть звільнені. На той час КП «Їдальня №26»  отримало на 9,3%прибутку менше від запланованого.
Зважаючи на те, що Волинське управління СБУ не провело перевірки тендерів Волинської Укрпошти, портал ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернувся до прокуратури із проханням дати правову оцінку проведеному тендеру. Однак прокуратура відправила скаргу порталу до обласного відділення Антимонопольного комітету. Антимонопольний комітет не знайшов порушень у тендерах, проведених Волинською Укрпоштою.
Попри очевидний конфлікт інтересів, в українському законодавстві не має запобіжників такій схемі.
Матеріал підготовлений за підтримки Данської асоціації журналістів- розслідувачів та проекту SCOOP в Україні

http://4vlada.com/investigations/33985

Немає коментарів:

Дописати коментар