середу, 17 квітня 2013 р.

«Укрпошта» послала 7 тисяч працівників…

Якщо влада не втрутиться у ситуацію, то «Укрпошта» піде з молотка


Державні підприємства й досі залишаються розсадником корупції та ласим шматком для нечистих на руку посадовців. Такі підприємства і є тією «годівницею», до якої прилипають і хлепчуть за дві щоки казнокради. Вони так «об’їдають» підприємства, що вони перетворюються у банкрута. Після цього з’являється якийсь добродій і купує підприємство за безцінь, звичайно, з метою «порятунку».

Схоже, в такий спосіб хочуть «врятувати» державного монополіста «Укрпошту». «Порятунок» прикривають модним словом «реформа». Але підприємство поштового зв’язку вже так зареформували, що, як в анекдоті, «здачу нічим давати». Прибуткова ще кілька років тому «Укрпошта» скочується у прірву збитків.


Останнє рішення, яке дивує своїм цинізмом стосується скорочення у цьому році 7253 працівників. Це випливає з наказу Гендиректора підприємства №230 від 28.03.2013 року. Цей крок подається як «реформування оплати праці для зростання заробітної плати, як засобу посилення мотивації персоналу до високопродуктивної, якісної роботи та поліпшення соціального статусу працівників» Щоправда, самі працівники зовсім не відчувають цього «поліпшення соціального статусу». Про це листоноші волають у своїх зверненнях, зокрема, і на моє ім’я.

«Ми за 500 гривень тяжко працюємо. В дощ і в заметіль носимо непідйомні сумки з газетами та товаром, через ліс і болота доставляємо пошту. Але, знову скорочення, зменшення завантаженості та заробітної плати. І, кажуть, що так вимагає наш Генеральний директор (Оксана) Плотнікова, бо людей в Генеральній дирекції стало в кілька разів більше. Натомість, будуть скорочувати працівників в районах, селах, щоб вистачило на заробітну плату київським спеціалістам, які самі послуги не надають, а тільки контролюють нас, при цьому погрожують звільненням з роботи, або доганами. Вимагають від нас посмішок для клієнтів. А які там посмішки, коли за більшу роботу платять нам менше? Раніше ми тяжко працювали, але хоч одержували премію. Нам з такою роботою життя не в радість, працюємо як на панщині за копійки»,- зі звернення листонош.

«Реформи» «Укрпошти» звелися до збільшення штату центрального апарату. Нині тут працює півтисячі чоловік. Це майже на 300 людей більше аніж було 5 років тому. У Гендирекції 18 департаментів та 84 відділи та служби із керівниками, заступниками та власними кабінетами. А зарплата у цих керівників в межах 30 тисяч гривень, що у 20 разів більше аніж у рядового листоноші. І вони не місять щодня ногами болото із сумками за плечима. Саме ці чиновники створили умови, що Фонд оплати праці у 2013 році не передбачає додаткових виплат листоношам, операторам та водіям.

«Чому працівники, які надають послуги, а ця робота, повірте, нелегка, вимагає значних зусиль, повинні працювати задурно? Щоб добре жили десь там у Києві? Хто відповість за гноблення простих працівників поштової галузі - державного підприємства. Ми бачимо, що кошти підприємства розбазарюються, скрізь показуха, а насправді стає гірше та гірше»,- зі звернення листонош.

Навіть звичайні листоноші бачать нахабне пограбування підприємства, вони не можуть второпати навіщо було залучати консультантів з консалтингової компанії Ernst&Young. Керівництво чомусь забуло про існування Українського науково-дослідного інституту зв’язку та Одеської націолнальної академії зв’язку. Їм зовсім не зайвими були б 13 мільйонів гривень. Саме стільки у рік обходитимуться консалтингові послуги закордонних консультантів.

Рахуємо далі. Керівництво закупило систему автоматизації процесів SAP, яка за три роки з’їсть 650 мільйонів гривень. Це при тому, що в галузі уже створена корпоративна система на котру витрачено 150 мільйонів гривень. І, приблизно, таку суму (140 млн.) склали інвестиції на розвиток «Укрпошти» за минулі роки. Занадто щедро для підприємства, яке скорочує понад 7 тисяч співробітників.

До цього переліку варто додати придбання оргтехніки удвічі дорожче аніж на ринку. Контракт виграли дві фірми ЗАО «Інком» та ТОВ «МК інжиніринг». Загальна сума замовлення 124 мільйони гривень. При чому конкурс проведено без залучення інших учасників. Фактично конкурс був в одні руки або ж ворота…

Також було витрачено 12,5 мільйона гривень для закупки GPS-модулів. Це при тому, що 60% відсотків автопарку «Укрпошти» більше нагадує металобрухт. Та й свій маршрут водії знають із заплющеними очима. Невже немає більш нагальних потреб. Аніж придбання навігаторів?

І більше на анекдот схоже придбання для листонош найголовнішого транспорту для пересування, велосипеда. На цю благородну мету виділили 13,3 млн. гривень. Але вилізло два нюанси: 1) 13 тисяч «двохкольосних лісапедів» доручити придбати ООО «Планеті Аква», яка виробляє і продає…воду та безалкогольні напої, 2) для листонош закупили не вітчизняні, а білоруські велосипеди.

Якщо підрахувати, то ми побачимо, що непрозорі тендери та дивні контракти коштують «Укрпошті» майже 800 мільйонів гривень. А на звільненні 7253 працівників економиться щонайменше 5,8 млн в рік. З розрахунку, що листоноша отримує в середньому 800 гривень. Хоча з листа працівників «Укрпошти» ми бачимо, що листоноші отримують і по 500 гривень хоча мінімальна зарплата має становити 1147 гривень.

«Плани доводять божевільні, виконати їх неможливо. Заставляють кредити видавати, квитки на проїзд продавати. Люди кредити не хочуть брати, бо умови кабальні. То кажуть: «Самі беріть!». Ото ж і беремо, щоб план виконати». Зі звернення листонош.

Українські листоноші давно перетворили на торгових агентів. Все, що можна покласти у сумку листоноші – вимагають продавати: пральний порошок, мило, шампуні, туалетний папір. Вони хіба що трактори не продають. Вимоги жорсткі – листоноша має реалізувати все що їм привозять. У центральному апараті навіть цілий департамент торгівлі створений із директором, заступникоми, секретарками та кабінетами. Хоча у структурі прибутків «Укрпошти» торгівля займає лише 5%.

Листоноші, які пишуть про кредити промовчали, що мова йде про приватний «Дельта-банк». А люди не беруть ці кредити, бо вони надто дорогі - під 86,15% річних. Хоча в самому банкові річний кредит видають під 67,72%. Не дивно, що 80% людей відмовляється від такої послуги. А ще виникає питання, а де подівся державний «Ощадбанк»? Чому клієнтам не пропонуються його послуги? Тому що це невигідно керівництву.

«Наші керівники так стараються догодити київським, що час роботи відділень збільшено до 12,5 годин. Працюємо, як раби, без вихідних і святкових, без перерви на обід, з 7:30 до 20:00. Навіть в Києві центральне відділеня на Хрещатику працює з 8:00, а ми – з 7:30. Клієнтів в цей час жодного немає, а ми сидимо, неначе бездомні або бездітні». Зі звернення листонош.

Я звертався із депутатським запитом до Державної фінансової інспекції України, але там не помітили протиправних дій керівництва «Укрпошти» щодо здійснення закупівель товарів та послуг майже на 800 млн. гривень. Водночас, перевірку «Укрпошти» здійснює Генеральна прокуратура. Принаймні 100 тисячний колектив (включно із 7-ма тисячами звільнених) сподівається на порятунок державного підприємства.

Якщо не втрутитися у цю ситуацію, то «Укрпошта» піде з молотка. Неефективний менеджмент потрібно гнати у три шиї. Тим більше, що нинішнього керівника було призначено без проведення конкурсу, що є порушенням закону. Крім того він не має відповідного досвіду. До призначення Оксана Плотнікова працювала в «Укртрансгазі» і має досить віртуальне уявлення що таке пошта та поштовий зв’язок. Керівництво «Укрпошти» уже нагазувало на кілька кримінальних справ. Чи будуть вони порушені – питання.

Сергій Міщенко, народний депутат України
Главком

Немає коментарів:

Дописати коментар