четвер, 27 жовтня 2016 р.

Керівника Кіровоградської дирекції «Укрпошти» обрали під грифом “цілком таємно”


За останні півроку кропивницька «Укрпошта» як мінімум двічі прогриміла корупційними скандалами. Врешті-решт генеральна дирекція оголосила конкурс на посаду керівника дирекції «Укрпошта» у Кіровоградській області. Конкурс обіцяли провести відкрито та прозоро, але провели по-тихому, майже під грифом “цілком таємно”.

21 жовтня у Кропивницькому проходив 3 етап відкритого відбору на посаду нового керівника Кіровоградської дирекції «Укрпошта». Незважаючи на обіцяну публічність і прозорість, він пройшов за закритими дверима. Зараз відібраний кандидат на посаду директора регіонального відділення проходить перевірку служби безпеки.

Конкурсною комісією на посаду керівника Кіровоградської дирекції УДПЗ «Укрпошта» рекомендований Анатолій Сергійович Козинський, колишній начальник регіонального управління АТ «Дельта Банк».

Відкритий/закритий конкурс

Першопочатково генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський обіцяв, що конкурс буде відкритим та прозорим.
«У регіональних дирекціях будуть оголошені прозорі конкурси на заміщення посади директора, першочергово це стосуватиметься проблемних і збиткових філіалів. Конкурси проводитимуться із залученням громадськості, губернаторів», – повідомляв гендиректор.
У реальності ж імена кандидатів та співбесіда з ними виявилися таємницею. У відповідь на інформаційний запит Першої електронної газети «Укрпошта» відмовилася надавати інформацію про те, хто подавав заявки та отримав запрошення на співбесіду на заміщення вакантної посади директора регіональної філії  УДПЗ «Укрпошта» у Кіровоградській області. Також журналістам відмовили у праві проінформувати громадськість та бути присутніми під час співбесіди кандидатів. Свою відповідь прес-центр «Укрпошти» обґрунтував тим, що вони нібито захищають персональні дані претендентів.


Натомість запропонували поспілкуватися з генеральним директором «Укрпошти» Ігорем Смілянським особисто.
«Ви знаєте, у нас були деякі проблеми у  Кіровоградській дирекції УДПЗ «Укрпошта», тому ми вирішили провести перший конкурс тут, – прокоментував ситуацію Ігор Смілянський. Скажу відверто, ми обговорювали допуск преси до цього конкурсу. У цієї думки є переваги та недоліки. Переваги – всі побачать конкурс так, як є. Недоліки у тому, по-перше, що не всі кандидати почуваються комфортно, коли присутня преса, по-друге – ми захищаємо профіль кандидатів, оскільки деякі з них зараз працюють на посадах. Якщо ми «засвітимо» кандидатів, вони можуть втратити ті посади, які займають. А переможець може бути тільки один».

Хто потрапив на співбесіду?

Як розповів Ігор Смілянський, на  заміщення вакантної посади директора регіонального відділення «Укрпошти» у Кіровоградській області подали заявки 40 кандидатів. 15 з них були відібрані для тестування. За результатами тесту 6 кандидатів запросили на співбесіду з комісією. Всього співбесіду пройшло 7 претендентів.
«Одного кандидата запросили за результатами співбесіди», – сказав Смілянський.
У комісію також були запрошені заступник директора департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА Володимир Дмитренко та голова Профспілки працівників зв’язку України Микола Стародуб. Останній власне і підтвердив список кандидатів, які претендували на заміщення вакантної посади у Кропивницькому.
  1. Гавриленко Олександр Анатолійович – голова Громадської ради при Кіровоградській ОДА, громадський активіст.

Олександр Гавриленко
Олександр Гавриленко
2. Левчук Олександр Євгенійович – директор ПАТ «Колос», Харків.
3. Козинський Анатолій Сергійович – колишній начальник регіонального управління АТ «Дельта Банк» у Кіровоградській області.

Анатолій Козинський
Анатолій Козинський
4. Протасов Сергій – інформацію про нього не знайшли.
5. Салоїд Людмила – заступник генерального директора УДППЗ «Укрпошта», м. Київ, директор Кіровоградської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта».

Людмила Салоїд
Людмила Салоїд

6. Шамов Василь Васильович – т.в.о. директора УДПЗ «Укрпошта» у Кіровоградській області. Призначений на цю посаду з Києва у кінці 2015 року. Василь Васильович Шамов у 2014 році на позачергових виборах до ВРУ балотувався від маловідомої політичної партії «Зелена планета». Крім того, на платній основі був помічником народних депутатів VI скликання – Терещука Сергія Миколайовича (Блок Литвина) та Кармазіна Юрія Анатолійовича (Блок «Наша Україна – Народна самооборона»).

Василь Шамов
Василь Шамов
7. Капустіна Тетяна Олександрівна – в.о. заступника директора УДПЗ «Укрпошта» у Кіровоградській області.

Що хотіла приховати «Укрпошта» від громадськості?

Медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Бурмагін сказав, що відмовивши в інформації, «Укрпошта» порушила Закон України «Про доступ до публічної інформації».
«Така інформація є суспільно-значимою, не захищається в порядку передбаченому Законом України «Про захист персональних даних» і має надаватись за запитом, – говорить Олександр Бурмагін. – Адже мова йде про те, хто буде керувати обласною філією державного підприємства, яке на 100% є державної власністю. Як правильно зазначили у відповіді, інформація про розпорядження державним майном не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом (ч.5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»). Крім того, відповідно до ч.2 ст.5 Закону України «Про захист персональних даних», «не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень».
І хоча у даному випадку особа лише претендує, підстав для обмеження в доступі до такої інформації немає. Будь-яке обмеження має відповідати вимогам ч.2 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації». У випадку «Укрпошти» довести наявність сукупності всіх трьох ознак для заборони доступу  до інформації є неможливим».
Після цього залишається відкритим питання – що саме «Укрпошта» приховує від громадськості, оскільки вирішила провести конкурс на заміщення вакантної посади директора регіонального відділення у Кіровоградській області таємно й абсолютно закрито?

І якщо орієнтуватись на той факт, що анонсований відкритий конкурс пройшов не зовсім відкрито, то може й кандидатів обирали не зовсім прозоро?

Тетяна Колісник, http://persha.kr.ua/article/97684-kerivnyka-kirovogradskoyi-dyrektsiyi-ukrposhty-obraly-pid-gryfom-tsilkom-tayemno.html

Немає коментарів:

Дописати коментар